Het wordt kouder, de egels gaan in winterslaap om de tijd te overbruggen waarin er geen voedsel meer voor ze te vinden is. Er zijn nog maar weinig insecten en slakken en wormen.

Ze maken een prachtig goed geïsoleerd( met bladeren en takjes) winternest ergens goed verstopt. Zo nu en dan tijdens de winter worden ze heel even wakker, gaan op zoek naar iets te eten en gaan dan weer slapen. Waarom precies wordt nog onderzocht, maar men denkt dat ze dit doen om te controleren of het systeem nog werkt. Soort restart.

Tijdens de winterslaap( niet echt een slaap, meer een soort coma) daalt de lichaamstemperatuur van 35,5 naar minimaal 5 graden celsius, de hartslag daalt van 180 slagen per minuut naar 9, de ademhaling van 45 per minuut naar 3. De egel ligt stijf opgerold.

Vergis je dus niet, deze egel is niet dood, maar slaapt. Een dode egel is nooit opgerold. Stoor de egel niet, plotseling uit de winterslaap wakker moeten worden kan hem fataal worden.

De egel verliest tijdens de winterslaap ongeveer 25 % van zijn lichaamsgewicht. Als hij in het voorjaar( eind april/begin mei) weer wakker wordt moet hij zo snel mogelijk weer op gewicht komen.

De mannetjes gaan als eerste in winterslaap, in begin november, de dames volgen eind november. Natuurlijk afhankelijk van het weer en het aanbod van voedsel.

Maar de jonkies van dat jaar gaan soms pas eind december slapen. Zij zijn vaak nog te licht om de winterslaap te overleven en blijven naar voedsel zoeken.

Wat kunnen wij doen:

Hou een lekker rommelhoekje in de tuin, let op bij opruimen van houtstapels , composthoop en dergelijke.

Blijf wat bijvoeren, zoals wat ongebrande pinda’s of kattenbrokjes in een egelvoerhuis. Vooral in najaar en voorjaar, maar ook in de winter.

Bel de egelopvang als u een (ondermaats) egeltje overdag ziet rondlopen in de winter.

Een egel moet minstens 600 gram wegen om de winterslaap te kunnen overleven. Bij twijfel, pak de egel op met tuinhandschoenen en weeg hem even, als u durft, anders bel ons.

Een volgroeide volwassen egel weegt op zijn top soms meer dan  1000 gram, ja , een kilo! Zo zwaar als een pak melk, zo groot als twee mannenvuisten.

Als de egel in de winter kleiner( of gelijk) is aan een vrouwenvuist( sorry, maar we hebben nu eenmaal kleinere handen) is de kans groot dat ze( toch?) te licht is en onze hulp goed kan gebruiken.

Meestal is het dan een kwestie van wat ontworming en goede voeding, waarna ze weer lekker kan gaan slapen. Als het maar even kan, plaatsen we ze terug waar ze vandaan kwamen.